Als kind kreeg ik van mijn grootouders steevast een Chokotoff als ik op bezoek kwam. Een grote blikken doos werd uit de kast gehaald. De magische doos ging open. Terwijl de Chokotoff smolt, maakte ik het papiertje los om te zien of er een witte streep  opstond en ik een wens mocht doen. Nu moet ik zeggen dat ik deze herinnering al vele jaren helemaal vergeten was. Tot vandaag.

Tijdens het UGent pingpong hoor ik van mijn tegenstander dat ze in het geboortedorp woont van mijn grootouders. Ik vertel haar de namen van mijn grootouders, maar het doet haar geen belletje rinkelen. Drie sets later – die ik trouwens allemaal verloor – vraagt ze me:

‘Hadden ze een klein voortuintje, met een hekken?’

‘Ja’

‘Een rijhuis?’

‘Ja’

‘Met een poortje ernaast?’

‘Ja’

Je zou natuurlijk kunnen stellen dat de meeste mensen in zo’n huis wonen. Dat was ook mijn idee tot ze haar verhaal vertelde.

Als  kind – een kwarteeuw geleden zeg maar – verzamelde ze een soort zegeltjes en daarvoor diende ze soms aan te bellen bij mensen. Maar één huis was als kind toch wel heel speciaal. Want telkens ze er langs ging, kreeg ze een Chokotoff.

Mijn herinnering van de Chokotoff kwam als een soort boemerang bij me binnen, met een staart aan herinneringen. De keiluid tikkende wekker als we tussen hen mochten liggen in bed, toen was er nog alleen kolenverwarming beneden. De houten vogel op de logeerkamer die mijn vader ooit gemaakt zou hebben.  Hoe mijn opa zich met de hand scheerde in de keuken die ook een badkamer was. De handpomp in de stal. Het voetballen in de gang. De heerlijke broodjesmaaltijden. Het brood dat op een speciale manier met de hand werd gesneden. De foto van mijn nonkel in het leger. De zere knieën van teveel met de autootjes te spelen. Mijn ontsnapping met de fiets uit een sportkamp in Gent , naar mijn grootouders in het Waasland. Zoveel herinneringen in één Chokotoff.

De meeste van mijn wensen zijn ondertussen uitgekomen. Ik had graag  nog één andere wens  gedaan, dan kon ik straks mijn Chokotoff gaan ophalen.

J.O.

Foto: Pixabay

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here