Buiten Beeld geeft jongeren tussen 14 en 20 jaar een plek als het reguliere onderwijssysteem onvoldoende werkt. Via een klusdienst van en door jongeren krijgen ze de kans te herontdekken wat hen echt boeit en wat ze kunnen betekenen voor een ander.

De  jongeren krijgen ruimte om te zoeken, af te wachten, te proeven en  te experimenteren. Op een spontane manier, en zonder oordeel. “Ervaring leert dat ze zich zo meer eigenaar voelen van hun eigen initiatieven” vertelt Klaas Temmerman, begeleider en mede-initiatiefnemer van Buiten Beeld.

Van open ateliers naar klusdienst

“De klusdienst is eigenlijk ontstaan vanuit de open ateliers”, verduidelijkt Klaas, “Iedereen, zowel jongere als vrijwilliger, kan in deze open ateliers doen wat hij of zij graag doet”. Schilderen, koken, wandelen, dansen, sporten, fotografie,… en nu dus ook klussen.  “We zochten naar een initiatief waardoor jongeren goesting krijgen om zich te engageren en om verantwoordelijkheid op te nemen”.

Klusjesdienst

“We vragen ons steeds af wat de buurt en de jongeren voor elkaar kunnen betekenen”, legt Klaas uit, “We zoeken naar een win-win zeg maar”. Zo engageren de jongeren zich om naar het containerpark te gaan voor iemand zonder auto, ze doen boodschappen voor iemand die slecht te been is, rijden het gras af, snoeien bomen en onlangs schilderden ze zelfs poorten voor een hoogbejaarde buurtbewoner.

Mensen mogen geven wat ze willen. “Dat kan geld zijn, maar ook een bak hout voor ons houtvuur. We hebben zelfs eens een serre gekregen” vertelt Klaas.

Meer klanten bedienen

Om met de klusjesdienst een groter gebied te kunnen bedienen zou Buiten Beeld graag een bakfiets, 2 gewone fietsen en een grote fietskar kopen. “Ik kom al een jaar naar Buiten Beeld. Een keer ben ik met de fiets gekomen van Gent, 10 km. Ik mocht de fiets van een begeleider gebruiken, want ik heb er zelf geen. Mocht Buiten Beeld fietsen hebben zou ik er zelf graag mee rijden. ‘t Is leuk, en gezond” vertelt een jongere.

Vele jongeren hebben ook geen rijbewijs en bovendien is het een toffe ecologische insteek. “Ik hoop dat we, door veel klussen met de fiets te doen, we mensen kunnen inspireren om ook eens de auto thuis te laten voor bepaalde ritjes” zegt Brent.

En de autonomie en het eigenaarschap van de jongeren wordt op die manier vergroot.

Helpen om deze fietsen aan te kopen?

Ook jij kan helpen de droom van deze jongeren te realiseren door een klein of groot bedrag te schenken voor de aankoop van deze fietsen via https://crowd.hellobank.be/nl/projects/buitenbeeldbikes .

Video

Meer info

 Info@buiten-beeld.be

Doornzeledries 55, 9940 Evergem

0499 52 22 69 of 0468 16 66 29

Bron en foto: Buiten Beeld

Auteur: Jeroen Ongenae

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here