bron & foto: Vlaamse Scholierenkoepel

Vandaag, op de laatste dag van de Week tegen Pesten, organiseert de Vlaamse Scholierenkoepel in Brussel de Dag van de Conflixers. Meer dan 100 leerlingen die in het conflixerteam van hun school zitten, komen in Brussel samen voor uitwisseling en opleiding. Minister van Onderwijs Hilde Crevits komt hen een hart onder de riem steken.

Conflixen als onderdeel van de strijd tegen pesten?

Onder de vlag ‘de Conflixers’ worden sinds september 2016 peter/meter-projecten, peer mediation-groepen en teams van vertrouwensleerlingen gebundeld. Allemaal leerlingen die op hun school het verschil maken voor leeftijdsgenoten. Conflixers lossen pestproblemen op school niet op, maar dragen wel bij tot een positief schoolklimaat.

En dat maakt op zijn beurt dan ook deel uit van een goed pestpreventieplan van een school. Uiteraard zijn we als Vlaamse Scholierenkoepel heel fier dat de school die vorige week vrijdag de Pesten dat kan niet-prijs won (GO! Geel) geselecteerd werd op basis van hun conflixersproject. Ook de andere secundaire school die een eervolle vermelding kreeg (Sint-Jozefsinstituut Borsbeek), kreeg dat omwille van hun Conflixerproject, de EARS. Beide scholen zijn er vandaag ook bij op de Dag van de Conflixers.

Enkele cijfers

Op de Dag van de Conflixers zijn er 23 scholen aanwezig die een vorm van conflixen toepassen op hun school. Er zijn 134 deelnemers in totaal (= 109 leerlingen, 25 begeleiders). Sinds het project startte in september 2016 tot nu heeft VSK meer dan 600 leerlingen uit meer dan 50 scholen bereikt met opleidingen en workshops op hun eigen school of op locatie (bv. op deze Dag van de Conflixers).

Over het project de Conflixers

De Conflixers is een project van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) dat alle vormen van peer support op school samenbrengt onder 1 noemer. Via de Conflixers wil VSK leerlingen inspireren, informeren en ondersteunen, maar ook zorgen voor samenhang en uitwisseling.

Kortom: VSK wil de (pro)motor zijn voor peer support in scholen. Als aanspreekpunt voor leerlingenparticipatie promoot VSK elk project waarin leerlingen vertrouwen en mede-eigenaarsschap krijgen van de school. Bij de Conflixers zijn het logischerwijs dan ook altijd de leerlingen die het zélf gaan oplossen.

De Conflixers vonden een partner in crime: minister van Onderwijs Hilde Crevits die leerlingbemiddeling naar voor schuift als een goede aanpak van pestpreventie. Dit project kon niet bestaan zonder de hulp en ondersteuning van het departement Onderwijs en Vorming.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ‘De kracht van de Conflixers is dat we jongeren inschakelen om te bemiddelen bij conflicten, bijvoorbeeld als er sprake is van pestgedrag. De Vlaamse Scholierenkoepel staat hier als sterke partner in voor een professionele begeleiding van jongeren. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met het nieuwe decreet leerlingenbegeleiding wordt zorg een nog belangrijkere schakel in het zorgbeleid. Leerlingen moeten zich goed voelen op school en een duidelijk anti-pestbeleid hoort daar zeker bij.’

Voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel Rania el Mard: ‘Pesten bestrijd je niet met een eenmalige actie, daar is een stevig anti-pestbeleid voor nodig. En jongeren willen daar zelf verantwoordelijkheid in nemen, dat blijkt enorm uit het enthousiasme van leerlingen en scholen voor de Conflixers. Nog te veel jongeren vinden bovendien niet altijd vlot hun plaats op school of weten niet bij wie ze terecht kunnen met een probleem. Een team van Conflixers op school hebben maakt daar een groot verschil, want wie kan beter inspelen op de noden van jongeren dan hun eigen leeftijdsgenoten?’

Meer info www.deconflixers.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here