bron en foto: Agentschap voor Natuur en Bos

De Vlaamse regering is goed op weg om haar streefdoel van één speelzone per gemeente te halen. Bij het begin van de legislatuur (2014) waren er in Vlaanderen 553 gekende speelzones in bos- of natuurgebieden, in 181 gemeenten. Nu staat de teller op 995 speelzones, in 270 gemeenten, goed voor 4.336 ha speelnatuur.

Een speelbos of speelzone is een stuk bos of natuur dat is voorbehouden voor spelende kinderen en hun begeleiders. Ze kunnen er kampen bouwen, ravotten, in de bomen klimmen,… Soms staan er speeltuigen maar veelal is de natuur er hun enige speelkameraad.

Op naar minstens één speelzone per gemeente

In 2014 waren er in Vlaanderen 553 gekende (tijdelijke en permanente) speelzones binnen bos- of natuurgebieden in 181 gemeenten, met een totale oppervlakte van 2.896 hectare. Midden juni 2018 stond de teller al op 995 speelzones in 270 gemeenten, goed voor 4.336 hectare speelnatuur.

Minstens één speelzone in negen op tien Vlaamse gemeenten tegen het einde van de legislatuur (2019) is dus een haalbare kaart. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), dat verantwoordelijk is voor het aanbod, blijft inzetten op méér en betere speelzones.

Behalve de concrete zoektocht naar minstens één speelzone per gemeente blijft het ANB ook in zijn reguliere werking inzetten op meer en betere speelzones in gemeenten waar er al speelzones aanwezig zijn. Daarbij wordt verder constructief samengewerkt en afgestemd met andere partners zoals regionale landschappen, bosgroepen, terreinbeherende verenigingen, private boseigenaars en overige belanghebbenden. Ook de Ambrassade wordt als belangenvereniging regelmatig op de hoogte gehouden van de evolutie van de realisatie van speelzones.

Meer informatie

Zoek je een leuke speelzone in je buurt? Wil je ook een speelzone inrichten in je gemeente? Inspiratie vind je genoeg op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (www.natuurenbos.be); https://www.natuurenbos.be/inspirerende-speelzones

Je vindt er o.a. een kaart met alle (zomer)speelzones in Vlaanderen (www.natuurenbos.be/spelen) en een professionele stappenwijzer om zelf een speelzone aan te leggen (www.natuurenbos.be/een-speelzone-aanleggen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here