bron en foto: UHasselt

De ontwikkeling van alzheimer kan mogelijk afgeremd worden door een stof in zeewier, dat blijkt uit een studie van UHasselt en de universiteit Rotterdam.

“Het gaat hierbij om de stof Saringosterol, dat voorkomt in zeewier uit de Oost-Chinese zee. Testen bij alzheimer-muizen laten zien dat het eten van dit zeewier de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tot 80 procent vermindert”, zeggen UHasselt-onderzoekers prof. dr. Tim Vanmierlo en dr. Jeroen Bogie.

“Tijdens dit onderzoek hebben we het zeewier Sargassum fusiforme getest op alzheimer-muizen. Een zeewier uit de Oost-Chinese zee, dat drager is van de stof Saringosterol”, zegt Tim Vanmierlo. “Een deel van de muizen die kenmerken van de ziekte van alzheimer vertoonden, kregen voedsel te eten waarin dit zeewier verwerkt was. Een controlegroep van muizen volgde dan weer een controle dieet, en dus geen behandeling. Gedurende enkele weken lieten we deze muizen testen afleggen, om te zien welk effect het zeewier had op hun cognitieve vermogen.”

Afremmen alzheimer

En de resultaten zijn verrassend te noemen, zeggen de onderzoekers: “Niet alleen scoorden de muizen die het zeewier te eten kregen, beter op de cognitieve testen dan de controlegroep. Ook de ontwikkeling van amyloïde eiwitten in de hersenen van de muizen werd tot zo een 80 procent afgeremd. Het is o.a. dat eiwit dat bij alzheimer de hersenen langzaam maar zeker aantast. Het potentieel van deze plantenstof is dus indrukwekkend.”

Oplossing voor alzheimer?

Iedere drie seconden krijgt iemand ter wereld de diagnose van alzheimer, wereldwijd lijden zo een 50 miljoen mensen aan deze ziekte, die traag maar zeker het geheugen en cognitief vermogen aantast. “Dit resultaat is heel interessant voor verder onderzoek naar een middel tegen alzheimer”, zegt Jeroen Bogie. “Het is een heel mooie eerste stap, maar verder onderzoek is natuurlijk nog nodig. Zo zouden mensen ongeveer 8 kilo van dit zeewier per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid Saringosterol binnen te krijgen als muizen. Maar hiervoor zijn zeker oplossingen mogelijk, we zijn erg benieuwd naar wat de toekomst rond deze studie zal brengen”, besluiten de onderzoekers.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here